SAJTÓKÖZLEMÉNY

Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program
Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása

A projekt azonosító száma: VEKOP-2.1.1-15-2016-00117
“Új eljárás kidolgozása a 2. típusú diabétesz laboratóriumi diagnosztikájában”
Kedvezményezett konzorcium: Biospirál-2006. Fejlesztő és Tanácsadó Kft.,
valamint a CellPharma Orvosi Biotechnológiai és Gyógyszerkutató-Fejlesztő Kft.
Megvalósítás fő helyszíne: 1116 Budapest, Fehérvári út 132-144.
A projekt kivitelezésének ideje: 2017.12.01. – 2019.11.30.
A projekt összköltsége 285.972.029 Ft, amelyből 189.672.021 Ft támogatás

A projekt leírása:
A 2. típusú diabetes mellitus (2TDM) az egész világon, így Magyarországon is az egyik legelterjedtebb anyagcsere-betegség, amely egyre növekvő számban érint egyre fiatalabb korosztályokat. A betegség multifaktoriális, azaz a genetikai háttér, a táplálkozás, az életmód és egyéb külső körülmények jelentősen befolyásolják megjelenését és a terápiára adott választ. A diétás és gyógyszeres beavatkozások megtervezése egyaránt megfelelő diagnosztikus markerek alkalmazását igényli, amelyek rövid- és hosszútávon is képesek megfelelő jelzéseket adni a kezelést végző orvos számára. Jól ismert, hogy a betegség kialakulásában számos membrán-receptor és -transzporter fehérje játszik kulcsszerepet, ugyanekkor ezek markerként történő vizsgálata egyelőre nem került be a diagnosztikai fegyvertárba. Ma már bizonyított, hogy az emberi vörösvérsejtek membránjában számos olyan membránfehérje megtalálható, amelyek szorosan kapcsolódnak a 2TDM-ben észlelhető metabolikus elváltozásokhoz.
A projektben új diagnosztikus platformot hozunk létre, amely alkalmas a 2. típusú cukorbetegség diagnosztikai követésére, terápiás megoldások ajánlására. A platform a vörösvérsejtek membránjában megtalálható marker-fehérjék kvantitatív meghatározásán és a kapcsolódó genetikai tényezők vizsgálatán alapul, így együttesen az igen elterjedt 2TDM kórképben klinikailag validált diagnosztikus módszer és kit létrehozását eredményezi. A megközelítés egyik fő újdonsága, hogy a betegség szempontjából releváns membránfehérjéknek a vörösvérsejtek membránjában megfelelő mennyiségben való megjelenését követi, szemben a jelenleg szokványos, a genetikai örökítőanyagban jelenlévő mutációk vizsgálatával, amelyeknek a fehérje funkciónális, a membránban megjelenő formájára való hatása nem mindig egyértelmű. Az újdonságot szabadalom is védi.
A laboratóriumi áramlási citometriás és molekuláris genetikai analízis során szerzett új információk a klinikai, terápiás munka számára jelentős hozzáadott értéket képviselnek, így alapot biztosítanak a létrehozott termékek és szolgáltatások széleskörű alkalmazásához és értékesítéséhez.

A projektről bővebb információt olvashatnak a
http//www.biospiral.hu/, valamint a

http://www.cellpharma.hu/

oldalakon.

Budapest, 2018. 04. 04.