GINOP-2.2.1-15-2016-00009 „Reagens és szolgáltatás csomag kialakítása gyógyszerek abszorpciójának – disztribúciójának – metabolizmusának – eliminiációjának (ADME) vizsgálatához”

Kedvezményezett:
SOLVO Biotechnológiai Zrt., a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a BioTalentum Tudásfejlesztő Kft. és a Biospirál-2006. Fejlesztő és Tanácsadó Kft. alkotta konzorcium

A projekt kivitelezésének ideje: 2016. május 2. és 2021. január 30. között
A projekt összköltsége:  710,27 millió Ft (ebből támogatás:  560,72 millió Ft).

 A projekt rövid összefoglalója:

A SOLVO Biotechnológiai Zrt., a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a BioTalentum Tudásfejlesztő Kft. és a Biospirál-2006. Fejlesztő és Tanácsadó Kft. alkotta konzorcium vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázati kiíráson. A „Reagens és szolgáltatás csomag kialakítása gyógyszerek abszorpciójának – disztribúciójának – metabolizmusának – eliminációjának (ADME) vizsgálatához” című projektben gyógyszeriparhoz kapcsolódó biotechnológiai kutatás-fejlesztési tevékenység valósult meg.

A gyógyszerfejlesztés egyik legkritikusabb fázisa az úgynevezett abszorpció – disztribúció – metabolizmus és exkréció (ADME) vizsgálatok, mivel ilyenkor bizonyosodik be a legtöbb gyógyszerjelöltről, ha további fejlesztésekre nem alkalmasak. A kutatók azt vizsgálják, hogy a tervezett gyógyszermolekula felszívódik-e, illetve felszívódás után milyen szervekbe kerül, hogyan bomlik le és mennyi idő alatt hagyja el a szervezetet. Ezekben a folyamatokban az úgynevezett transzporter fehérjék kulcs szerepet játszanak. A pályázat keretében a SOLVO Zrt. az MTA együttműködésével olyan új, biztonságosabb gyógyszerfejlesztési módszereket dolgozott ki, amiknek a segítségével hatékonyabban lehet vizsgálni a gyógyszermolekulák és transzporter fehérjék kölcsönhatását és így jobban megérthető a kölcsönhatások lehetséges következményei.

szechenyi