A Biospirál Kft kutatásainak középpontjában a szivacsos agysorvadás és az Alzheimer-kór állnak.
Előbbiek olyan neurodegenerációt eredményező fehérje-konformációs betegségek, amelyek lefolyása során a központi idegrendszerben fehérje aggregátumok, amiloidok lerakodása figyelhető meg, ami a beteg mentális és fizikai leépüléséhez, majd halálához vezet. Tipikusan idős kori betegségek, ugyanakkor a fejlett társadalmakban a várható élettartam növekedése miatt ezen betegek száma drámaian növekszik. Jelenleg több mint 10 millió emberre teszik a számukat szerte a világon (számuk Európában több mint 3 millió), megfelelő diagnosztika és hatékony gyógymód nélkül.
A szivacsos agysorvadás (ismertebb nevén kergemarhakór) örökletes ill. spontán módon előforduló formája által érintett betegek száma alacsony, diagnosztika kidolgozása mégis nagy jelentőségű a betegség „átvihető” természete miatt. Világszerte több millió ember fogyasztott a kergemarhakórral fertőzött marhahúsból, így fertőződött a prion fehérje által. A betegség lefolyása, a lappangási idő hossza jelentős mértékben függ attól, hogy a prion fehérje melyik alléljait (gén formáját) hordozza a megfertőzött egyed. Vizsgálatok igazolták, hogy akik a betegség első hullámában lettek betegek, a fehérje 129-es pozíciójában lévő metioninra nézve homozigóták voltak. Előrejelzések szerint a fertőzés második hulláma csak hosszabb lappangási idő múlva fog megjelenni, és ez már sokkal több embert fog érinteni. Ezek az egyének a Valin 129 heterozigóta, illetve homozigóta allélkombinációkat hordozzák. Mind in vitro, ex vivo kísérletek és a kuru (a másik szintén szájon át történő fertőzéses formája a szivacsos agysorvadás humán változatának) esetek tanulmányozása alátámasztja ezt a perdikciót. A második hullám lappangási idejének a hossza nem ismert, de megfelelő terápia és diagnosztika kidolgozása sokat enyhíthetne ezen a vészjósló kilátáson. További probléma, hogy ezek a tünetmentes betegek már a lappangási idő alatt is „fertőzőek”, így azonosításuk hatalmas feladatot jelent a népesség biztonságának szavatolására véradás, szervátültetés, és egyéb orvosi beavatkozások során.
A Biospirál Kft. által végzett kutatás-fejlesztés célja érzékeny diagnosztika létrehozásának megalapozása és olyan hatékony esszé kidolgozása, amely egy új megközelítés révén, a szivacsos agysorvadás során képződő prion fehérje multimereket képes specifikusan detektálni a jelenlévő prion fehérje monomerek mellett.